REFLEXIONS ABANS DE L’INICI DE CURS I (3 )

Aquest és el meu darrer post abans de començar, el ja proper dia 1 de setembre.

A l’escola, es fa el programa de “Filosofia 3/18” en tots els seus nivells educatius. En principi això em sembla molt bé, ara caldrà esperar quines són les explicacions, que desitjo faci l’equip directiu sobre ell; espero que ens expliquin com es lliga amb el Projecte Educatiu de Centre, si es dona alguna vinculació amb les àrees del currículum; o si es fa com una matèria més dins l’àmbit de la tutoria d’aula etc. En fi ja veurem.

Per a mi, aquest projecte és prou interessant i més en aquests moments, on em posar molt d’èmfasi en les Competències Bàsiques i la seva implicació en l’aplicació del currículum.

Podrien dir que aquest projecte, troba en aquest moments una gran justificació en la seva raó de ser, m’explicaré.

Els nostres alumnes (utilitzaré aquest genèric sempre, tenint present que són els nois i les noies de les nostres aules) de primària van construint en aquesta etapa el seu pensament, aprendre és un activitat i saber comunicar esdevé una competència clau per al seu aprenentatge, nosaltres els mestres aquí tenim un paper fonamental, doncs depenent de la nostra capacitat comunicar, de interaccionar i relacionar-nos, que els seus aprenentatges vagin progressant.

Per tant les competències comunicatives estan totalment relacionades amb aquest projecte, on unes de les seves finalitats, son: la del diàleg, parlar i proporcionar habilitats de raonament. Per tant s’està potenciant la competència de comunicació lingüística, i , aquesta és la base de tots els aprenentatges de les matèries del currículum.

Aquest projecte també posa èmfasi en les habilitats i actituds, en l’autoconeixement, l’autoestima i autonomia dels nostres alumnes; fomenta el pensament crític, el pensament creatiu, la presa de decisions, la de pensar per actuar, la reflexió, la descoberta permanent, així com l’autonomia personal, la responsabilitat, el pluralisme, el respecte i la tolerància, etc.

O sia tenim, una eina prou important per treballar les CB, per tant també hauríem de ser conscients que aquest projecte té un caire transversal, al meu entendre, prou important i significatiu. Això no agrada, als professionals que es dediquen exclusivament en aquest projecte, doncs ells voldrien que fos una matèria obligatòria dins el currículum, però això no es així.

Ara la pregunta és, l’escola on treballo te consciència clara del que significa, aquest projecte? Serà capaç l’equip directiu de transmetre el seu significat i liderar a tots els mestres, antics i nouvinguts a treballar-hi per què hi hagi un fort grau d’implicació ?

La resposta la tindrem a partir del dia 1 de setembre.Dejar un comentario

Tu deberías estar Logueado para postear un comentario.